top of page
Zoeken
  • Stage Indonesie

Nyepi op Bali, een dag van pure rust..


Bali ligt er verlaten bij vandaag.. De dagelijkse drukte van Bali neemt voor even plaats in voor complete rust.

Hoe kan het ook anders, het is Balinees nieuwjaar, het is Nyepi!

Nyepi, ook wel de Dag van de Stilte genoemd, is een belangrijke hindoefeestdag op Bali welke jaarlijks plaatsvindt op de nieuwjaarsdag van de maankalender van het eiland. Een tijd van bezinning. Bijna alles is dicht op Bali en er is praktisch niemand op straat te vinden.

Na een aantal dagen van veel lawaai is het van 06.00 's morgens tot 06.00 uur de dag later helemaal stil op Bali. Voor de meeste studenten is het even wennen, maar een dag van complete rust is ook wel eens fijn.

De ceremonies beginnen twee dagen voor Nyepi waarbij tempelbeeltenissen naar het strand gedragen worden voor purificatie. De dag voorafgaand aan Nyepi worden de Goden aangeroepen om de boze geesten te verdrijven.

Er vinden offerceremonies plaats waarbij de Balinezen met grote papier-mâché monsters door de straten paraderen.

Het laat ons een beetje denken aan carnaval. Het ene object is nog mooier gedecoreerd dan het andere.

De reden voor deze absolute stilte is om boze geesten te laten denken dat Bali er niet is. Mensen blijven thuis en het is een tijd voor vasten en onthouding.

Er zijn 4 zaken die niet mogen.

1. geen licht aan,

2. geen werk verrichten,

3. geen amusement en

4. er mag niet naar buiten gegaan worden.

Voor Balinezen is dit de dag van ultieme rust, meditatie en zelfrelectie. Morgen staat op 'het Eiland van de Goden' weer een nieuwe ceremonie in de planning.. Omed-Omedan, 'The Kissing festival' om met voorspoed het nieuwe jaar in te gaan.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page