top of page
Zoeken
  • internshipconsulting

Culturele verschillen


Indonesie is een enorm land, qua oppervlakte zelfs 50 keer groter dan Nederland! De archipelago telt maar liefst 17.000 eilanden en 245 miljoen inwoners. Nederland en Indonesie hebben een gezamelijk verleden van 350 jaar. Dit is terug te zien in het straatbeeld in Indonesie. Van het Sinterklaasfeest tot het Indonesisch recht en van de vele Nederlandse woorden tot de oude historische gebouwen.

De Cultuur in Indonesie is desalniettemin in velen opzichten anders dan in Nederland. Het land heeft een sterke eigen authentieke cultuur. Zelfs binnen het land zijn er regionaal eigen regels en gebruiken. In dit artikel geeft Stage Indonesie voorbeelden van diverse zaken waarin Nederland verschilt met Indonesie.

Respecteer Religie:

Godsdienst is een deel van het leven van Indonesiers, zo heeft iedereen heeft een religie in Indonesie, althans op papier. De overheid verplicht het Je persoonlijke geloof op de lokale ID card te vermelden. Iedere godsdienst heeft haar eigen gebruiken maar dit gaat prima over in de Indonesische cultuur. Het land heeft een hoop feestdagen en Indonesiers zijn tolerant over elkaars geloof. Zo ligt de kathedraal naast de moskee in Jakarta en kent Bali een plek waar 5 gebedsgebouwen van verschillende levens overtuigingen pal naast elkaar liggen. In veel landen zou dit onmogelijk zijn.

Het is niet aan te bevelen in discussie te gaan over religie, over keuzes en inhoud omtrent geloof. Dit is namelijk zeer ongebruikelijk. Het is voor ieder individu persoonlijk en dit wordt door gerespecteerd. Besluit je een tempel moskee of tempel te bezoeken, ga dan gepast naar binnen en houd je aan de regels.

Communicatie:

Indonesiers zijn vriendelijk. Je wordt vaak met een oprechte lach aangesproken, zeker als westerling. Hospitality staat hoog in het vaandel voor de Indonesier. In tegenstelling tot Nederlanders zijn Indonesiers zeer indirect in communicatie, zo zal een negatieve uitlating niet snel direct gecommuniceerd worden met de persoon in kwestie. Het kan zelfs als zeer beledigd overkomen mocht je aangeven wat jij van iemand vind. Er zijn echter verschillen in communicatie binnen diverse Etnische groeperingen in Indonesie. Iemand uit Noord-Sumatra zal hier anders mee omgaan dan in Centraal-Java. Desalniettemin probeer je in de andere persoon te verplaatsen en ben je bewust van wat je zegt. Een Indonesier zegt niet snel 'nee' zeggen of afwijzend reageren , je zal eerder aangesproken worden met 'misschien' of toch gewoon 'ja'!

Als buitenlander ben je speciaal, je bent te gast in hun land. Sta niet verbaasd te kijken als je persoonlijke vragen gesteld worden op straat. Dit zijn we in Nederland niet gewend. De Indonesier wil graag alles over je weten. Ben je getrouwd, waar ga je heen, wat is je favoriete eten etc. Pak dit positief op, dit is goed bedoeld en uit pure beleefdheid en interesse.

Hierarchie:

In tegenstelling tot in Nederland is hierarchie in Indonesie zeer belangrijk Het is uitermate belangrijk iemand met aanzien, hogere positie of oudere leeftijd zeer respectvol te behandelen en aan te spreken. Het is gebruikelijk deze persoon het eerste te begroeten bij binnenkomst.

Ben als buitenlander low-profile en probeer je geen andere level aan te meten vanwege een andere afkomst. Spreek de persoon op gepaste wijze aan.

Onze les is;

Accept the Difference

3.051 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page